Utøya-offeret

Utøya-offeret. 

Jeg ser ordet stadigvekk, nesten hver eneste dag. Ordene lyser opp. De gløder og blinker. 
Utøya-offeret: Marte Fevang Smith. 
Ordene stikker og gjør vondt. De får meg til å føle meg liten, bitteliten. Det er vondt å bli kalt offer etter noe man så vidt har overlevd. Jeg lever! Jeg er ikke borte. Utøya-offeret: Emma Martinovic, Viljar Hanssen, Adrian Pracon. De lever! De er overlevende, ikke offer! De er fortsatt med oss, uansett hvor nær de var å dø, uansett hvor flaks de hadde og uansett hvor skadet de var, de er her! Et offer er borte, for alltid. Et offer er en man bærer i hjertet og i tankene og minnes det som har vært, en overlevende kan man gi klem, vise kjærlighet og skape minner med. Vennene mine lever, jeg lever. 
Vi er offer for en terrorhandling, men vi er overlevende for livet.  

Kjære pressenorge. Ikke kall oss Utøya-offer. Vi er her. Den 22.juli var vi alle meter, cm og mm fra å dø. Men mange av oss overlevde. Mot alle odds. Å bli kalt offer gjør en person liten og mye mer usikker enn det man trenger å føle seg. Offer er et kort, men veldig vondt ord mot en som lever. Vi kjempe hver eneste dag, like mye hvis ikke mer for å gjøre Norge og verden bedre. Et offer kan ikke kjempe, men det kan en helt. 

Hver og en av de som overlevde 22.juli er en helt. Ikke bare direkte berørte, men hele Norge. I mine øyne er hele befolkningen som stod opp og nektet å la seg knekke, helter. Hver person som hevet rosen i været og sang Til ungdommen. Unge og gamle. Rosene ble ikke bare hevet for ofrene som ikke kom hjem, ikke bare for de som klarte seg, men som et symbol for at Norge ikke lar seg skremme, hverken av bomber eller skudd. Det skal et sterkt og samlet land til for å talke en slik hendelse. Norge er et sterkt land, med en samlet befolkning. 

69 mennesker ble ofre på Utøya den 22.juli. Det er 69 mennesker for mye. Skytingen skulle aldri, aldri ha funnet sted. Men vi minnes ofrene som døde med tanker og kjærlighet. Alle sammen. Vi minnes ved å tenke på alt de har gitt oss av glede og latter. 
Personlig kan jeg ikke fordra å bli kalt et offer. Det er sikkert ikke alle som tar seg like nær av det og det skjønner jeg. Men jeg får virkelig vondt inni meg av ordet. AUFere er de sterkeste og flotteste gruppen med mennesker jeg noen gang har møtt. Man blir virkelig tatt imot med åpne armer. Og måten medlemmene har taklet hverdagen og kjempet etter 22.julie gjør at offer ikke burde være et ord som blir brukt en gang. 

17 kommentarer

Christina Lausen

16.11.2011 kl.21:25

Så utrolig smukt og stærkt skrevet Marte!!! <3

Og jeg har været utrolig inspireret af hele måden i alle har taget det på, også Norge som land! Det beundre jeg virkelig. Så stækt et folk med så meget kærlighed i hjerterne, bliver helt rørt..

Du er en helt, det er i alle, og du skal vide at jeg for evigt vil have dig og alle de andre i mine hjerter. Du er en fantastisk person, husk altid det.

Masser af beundring, kærlighed og respekt fra mig!

Klem

Christina

Kate

16.11.2011 kl.21:38

blir veldig rørt. du er utrolig flink til å skrive! fikk et helt nytt syn på ordet "offer" <3

Philip Engl

16.11.2011 kl.22:44

Hei Marte da er det meg igjen men du jeg har ett bedre uttrykk for dere da: Utøya helter. dere er her dere er til og beundre, dere klare dere i en vanskelig situasjon dere klare det vonde dere har opplevd og dere klare det som kommer i framtiden.

Hilsen En venn

P.S. Og masse klem fra meg

Charlotte

17.11.2011 kl.09:00

Dette var fantastisk skrevet, Marte! Ble veldig rørt. Stå på videre, du er en fantastisk jente!:)

pappa

17.11.2011 kl.09:23

kjempe fint skrevet og formulert, du gir aviser og tv noe å tenke på. hva dem skriver , hvordan og ikke minst orvalgene media bruker. kos klem

Sigrun

17.11.2011 kl.09:49

Jeg tror nok folk bruker ordet offer forskjellig. Det er vanlig norsk å bruke det om folk som overlever noe. Man snakker om for eksempel ransoffer, voldsoffer eller voldtektsoffer. Selv kaller jeg meg overgrepsoffer.

Ifølge ordboka har ordet offer tre betydninger:

- en gave til gud(ene), f.eks. våroffer

- noe man må gi avkall på, f.eks. krigen krevde store ofre

- en person noe går ut over, f.eks. mobbeoffer (betydningen som er relevant i denne sammenheng)

Ingrid

17.11.2011 kl.10:18

et offer er noen som blir utsatt for noe som feks skytingen...

17.11.2011 kl.13:47

Du er en helt, en fantastisk flott helt! Som har fått meg til å snu opp ned på livet mitt i forhold til prioriteringer! Jeg bruker mye mer tid på de jeg er glad i og bruker mye mer energi på at de skal ha de best mulig! på grunn av deg! Du er en inspirasjon for leserene dine! Vær så snill å aldri slutt å skriv!

PS: drit i hva folk sier om hva et offer blir definert som i ordboka. Jeg skjønner hva du mener, og jeg er helt enig med deg! Avisa bruker både ordet offer om drepte og overlevende om hverandre..

Jeanett

17.11.2011 kl.20:37

Det er ingenting i denne verden som gjør dere til noe annet enn helter, Marte, og det er sant som du skriver, hele nasjonen som nektet å la seg knekke er helter!

Syns du skriver så utrolig flott og bra, blir helt målløs hver gang jeg leser et innlegg.

Og bare for å ha sagt det, så ser du helt sinnssykt bra ut for tiden, er helt imponert over ditt mot!

Madeleine

17.11.2011 kl.21:09

Jeg forstår hva du mener, min kjære Marthe.

Selv tar jeg meg egentlig ikke så voldsomt nær av begrepet Utøya-offer, men hver og en av oss har individuelle følelser og reaksjoner på det hele. I mine øyne er vi er riktig nok ofre for en tragedie og et grusomt terrorangrep, men for meg vil vi alltid først og fremst være Utøya-overlevende og helter.

Øyvind

17.11.2011 kl.21:53

"Offer" er et utrolig teit ord, særlig når det blir et stempel du bærer med deg resten av livet, uansett hva du råket ut for.

Tenk på ordlyden av "Jeg opplevde/overlevde ______ for x år siden" og "jeg er et ______-offer". Det ene er en konstantering om at du har opplevd noe, og kanskje lagt det bak deg og gått videre. Det siste er et evig stigma, som det er utrolig lett å sette i bås.

Er også klar over at mange ikke tar seg nær av det og bruker ordet om seg selv, men personlig, som Marthe skriver, synes jeg det er unødvendig begrep.

Ching

17.11.2011 kl.22:17

Tror ikke det er meningen at dere skal føle dere små, men det er en samlebetegnelse på de som har opplevd denne handlingen på Utøya. Alle på Utøya er og blir ofre uansett hvordan man snur og vender på det. Du er offer for en kriminell handling. Du er offer for terror. Det er ikke ment som noe negativt, men de kaller en spade for en spade, enkelt og greit. Alle som er offer for noe, det være seg: Mobbeoffer, ransoffer, voldsoffer, er alle mennesker som har opplevd noe kriminelt og krenkende på den ene eller andre måten. Det er ikke synonymt med liten eller død. Se heller på det positivet med å være et "offer": Et offer som reiser seg opp igjen og ikke lar seg knekke. Da får ordet straks en mer positiv betydning. Jeg synes offer er et ord som beskriver noen som har opplevd noe fælt, men som likevel går med hodet høyt hevet. Stå på videre!!!!

Tante Anita

17.11.2011 kl.23:55

Veldig godt skrevet Marte :-) Viktig å ikke se på seg selv som et offer. Lett å synke ned i selvmedlidenhet da tror jeg, og blir desto vanskeligere å komme seg videre... <3

18.11.2011 kl.14:01

Du er en så stor helt for så mange! Et fantastisk forbilde! Sterk, beundringsverdig, stødig, modig... Jeg kan nevne i fleng.

Du kommer til å gi så mye til hele verden, bare ved å fortsette å være deg selv og den flotte personen du er. Om du kommer til å fortsette med politikk eller ikke... Du kommer til å få en strålende karriere! Ved å være så reflektert og dyktig i så ung alder kan du klare alt, uansett hvilken vei du velger å gå. Jeg føler meg tryggere i denne verden ved å bli eksponert for sånne mennesker som deg, for da vet jeg at ting går riktig vei.

Øyvind

29.11.2011 kl.23:28

Relevant lytting :) : http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/288060/

silje

07.12.2011 kl.18:16

Bra skrevet!

jeg hadde heller ikke funnet meg i og bli kalt et "offer"om jeg har overlevd noe som rystet

hele norge!

AUFere er flotte mennesker og holder alltid sammen!

det fikk jeg erfare etter min bror (kristian lundø) overlevde.

han tilbrakte mesteparten av tiden etter utøya sammen med AUFere.

june

07.12.2011 kl.19:20

Veldig bra skrevet ;D <3

Skriv en ny kommentar

Marte Smith

Marte Smith

18, Nøtterøy

18 år gammel AUFer fra Nøtterøy. Ble skadet på Utøya 22.juli. På denne bloggen har jeg skrevet min Utøya-historie, jeg skriver om min hverdag og litt om mine meninger. Kontakt: martesmith@live.no

Kategorier

Arkiv

hits