Film om skytingen på Utøya.

Mange jeg kjenner fra AUF har snakket om hvor lettet de er over at vi er garantert at det aldri skal bli laget noen film om skytingen på Utøya. Så da jeg leste overskriften om den amerikanske mannen som holder på å lage film om det, ble jeg kvalm. Jeg skjønner bare ikke hvordan noen kan være så hjerteløse og har så utrolig lite medfølelse for ovenfor andre mennesker! 

Jeg har egentlig hatt i bakhodet at det kom til å bli laget en film, slik som med terrorangrepet i New York 2001. Men slik denne filmen er laget er helt forferdelig. Da jeg så traileren måtte jeg ta med sammen for å ikke kaste mobilen min i veggen. Han ROR inn til øya. Kvalm. Hele traileren får hendelsen til å virke som bare kødd. 
Hva er det de tjener på å lage den såkalte filmen?? De nermest gjør alt til latter og har gjerningmannen som hovedperson. De som skal flykte fra han, de sitter og smiler. 
Den er så utrolig amatørmessig laget. Å se traileren var som å se en parodi av mitt livs verste dag. Hvordan kan noen gjør dette her? Han skal jo bli glemt!! Jeg har lyst til å sparke, slå, spytte og bite alle som har den minste lille rolle med i denne filmen! Og aller mest reggisøren og produsenten bak. 

Skuespeillerne har blitt intervjuet. De forteller hvor morsomt det er å få være med i en så virkelighetsnær film, de sier de kan "kjenne" frykten til de som var der 22.juli. De aner virkelig ingenting!

Det har ikke gått tre måneder en gang. De som mistet sine kjære sliter med sorgen og smerten etter savnet. Mennesker ligger fortsatt på sykehus etter skadene gjerningsmannen påførte de. Mange av de som er berørt sliter fortsatt med store psykiske problemer. Å se 22.juli nærmest bli gjort til latter, det trenger vi virkelig ikke!

Jeg har ikke ord nok til å beskrive hvor mye det sårer og hvor forbanna jeg blir. Å gjøre narr av den dagen Norge mistet 77 av sine vakreste roser og hvor over hundre ble skadet fysisk og psykisk. Faen, jeg klarer ikke å beskrive sinnet mitt. Det er så mange måter man kan hedre ofrene og de rammede. Jeg har vært så utrolig stolt av hvordan verden har reagert og hvordan de aller fleste har hatt stor medfølelse. Så kommer en stygg amerikaner og prøver å bryte seg gjennom det sterke båndet vi har knyttet. Et skikkelig slag i ansiktet! 

Jeg kan takle irriterende duster som slenger fra seg dumme og lite gjennomtenkte kommentarer, men dette klarer jeg virkelig ikke å få satt riktige ord på. Jeg håper filmen blir stoppet, annmeldt av politiet eller forbudt i alle land. 

Er savn, smerte og tårer noe å gjøre narr av? NEI!


PS. For de som ikke har fått det med seg, så skal det være en ny rosemarkering den 22.november. Noe jeg syns er helt fantastisk! Jeg hadde ikke annledning til å være med på det forje rosetoget i Tønsberg, fordi jeg lå på sykehus. Så jeg og noen andre arrangerer det som skal være i Tønsberg. Det skal også være i Oslo og andre småbyer rundt om i Norge. Mer info finner dere HER 

18 kommentarer

Anne

11.10.2011 kl.16:23

Jeg er helt enig med deg! Det er ikke riktig å begynne å lage film av hva dere måtte gjennomgå! Jeg håper virkelig ikke det skjer at det kommer noe film. Du er ei kjempejente, Marte, og du står på! Jeg beundrer deg, selvom jeg ikke kjenner deg! Stå på videre, for dine hjertesaker! Det klarer du kjempebra!

Hilsen Anne, Nøtterøy.

-

11.10.2011 kl.16:25

Jeg synes at en film om en slik hendelse aldri skal bli laget.. Fordi det er så mange som er berørt, så mange som er direkte berørt, og så UTROLIG mye følelser med i dette bildet. Men klart, problemet er jo som det alltid er i tilnermet like situasjoner, at en film blir det laget.

Men MÅTEN denne filmen ( som det er snakk om) blir laget og fremstilt som liker jeg meget dårlig.

i alle fall om en film om dette skal bli laget bør det være med ALLE "detaljer". Altså, hvor, hvorfor, ruter, hva som ble truffet av denne grusomheten,hva som var meningene bak, og ikke minst at ett helt folk/delvis verden står samlet.

Ikke BARE utøya, selvom det (For min del) var noe av det som jeg ble truffet mest av.. om du forstår..

klem:)

Amelia Nadine

11.10.2011 kl.16:37

Er det mulig ! Skjønner ikke at han ha hjertet til og gjøre sånt! Jeg tenker på dette nesten hver dag, om Utøya! Sånne filmer bude ikke vært lov til å lage, tenk på alle de berørte som sitter og tenker at her har jeg vært og det er meg som vet nøyaktig hva so skjedde. Så kommer dt en mann og bare lager denne videoen. Håper virkelig ikke at videoen blir lagret og sendt ut.

Tenker mye på deg Marte ! <3

Trude

11.10.2011 kl.17:15

Jeg har veldig liten tro på at akkurat DENNE filmen blir noe av. Til det ser traileren alt for amatørmessig ut. Jeg tviler på at noen vil finansiere det, rett og slett. Dessverre er jeg redd for at man må regne med at det vil bli laget film, en eller annen gang. Så kynisk er verden. Men hvis det skal skje, håper jeg det blir gjort på et tidspunkt da ofrene har rukket å få opplevelsen på avstand, og av mennesker som kan behandle temaet med behørig respekt.

Det som provoserte meg mest i traileren var, replikken: "It wasn't Al Qaida. It wasn't terrorism." Unnskyld meg, men hva ER terrorisme, hvis dette ikke var det? Man må være en over gjennomsnittet arrogant amerikaner for å mene at terrorisme er synonymt med Al Qaida, samtidig som man ser bort fra den terrorismen som utføres av mennesker som ikke er muslimer. Makan!

Ida

11.10.2011 kl.17:17

Denne filmen er den mest dummeste og egoistiske måten å skaffe seg oppmerksomhet jeg noen gang har sett.

Hvis denne filmen faktisk bli gjennomført, så kan du heller tenke deg det at det er ingen AUFere eller norske folk som vil se denne filmen å syns den er bra. Den kommer ikke til å havne på kino, den er amatørmessig laget, og kommer bare til å få dårlig kritikk. Og produsenten og regisøren kommer til å angre på det resten av sitt liv.

Alle sammen støtter deg, Marte<3

Klem fra Ida på Nøtterøy<3

11.10.2011 kl.17:46

FORFERDELIG! Håper og regner med at det ikke kommer til å skje med den enorme protesten de får/kommer til å få!

Herman

11.10.2011 kl.18:13

Jeg kan ikke si jeg har noe imot en film om Utøya/22. juli. Tvert imot ønsker jeg at folk skal vite hva som skjedde. NOKAS, som kom ut i fjor, er et godt eksempel på hvordan dette kan gjøres. Jeg synes film er et medium som er godt egnet til å formidle følelser.

Men så er det selvfølgelig en rekke ting som skurrer med denne filmen, først og fremst:

1. Ingen tragedie har noen gang blitt filmatisert så tidlig. 22. juli-kommisjonen har såvidt begynt å undersøke det som skjedde. Gjerningsmannen har enda ikke fått noen dom.

2. Regissøren har ingen tilknyttning til Norge eller Utøya. Han påstår faktisk at han ikke bryr seg i det hele tatt. For ikke å snakke om at han har latterlig mangel på kunnskap om hendelsene (regissøren tror blant annet at det tok politiet 72 timer å komme seg til øya).

3. Filmen er så dårlig at jeg blir direkte lei meg. Enkelte amatørfilmprosjekter fra ungdomsskolen presterer bedre enn det makkverket som regissøren kaller en film. Jeg har sett andre "filmer" fra denne regissøren på nettet og får bare lyst til å klore ut øynene mine.

Kort og godt skal en film om 22. juli ta for seg det Norge ble utsatt for den dagen. En lavbudsjetts actionfilm løst basert på de faktiske forholdende som glorifiserer gjerningsmannen hjelper ingen, utenom en elendig filmregissør.

Når alt dette er sagt må det også sies at ingen større filmselskaper vil røre denne filmen med ildtang. Skulle de gjøre det vil jo vi nordmenn lage et helvete for dem. Filmen blir bare for de spesielt interesserte, så jeg synes du kan ta det helt med ro, Marte. Ikke bry deg noe om den kødden, for det fortjener han ikke :)

» Ingvild Sivertsen

11.10.2011 kl.19:09

jeg mener det er helt latterlig at noen lager film av en slik tragedie! Burde vært straffbart!

Doktor Daniel

11.10.2011 kl.20:18

Det er berre eit spørsmål om tid før det kjem ein film fra USA. Eigentleg venta eg på det, og på ein måte er det naturleg at det skjer sida det er mykje fjernare for dei enn det er for oss og difor vert ikkje tragiedia så mykje verre enn alt det andre dei lagar film om. Difor reagerte ikkje eg så kraftig då eg høyrde at nokon laga film, sjølv om det var vel tidleg. MEN så såg eg trailaren, og då vart eg også jævleg sur. Det skulle ikkje vore løyve å lage film om noko sånt viss ein ikkje er superflink, har ein kjempegod grunn til å gjere det og ikkje minst har snakka med dei som var der om det og dei tykkjer det er i orda.

Når det er sagt så trur eg ikkje nokon kjem til å gløyma han. Det hadde jo nesten vore rart. For dei som ikkje kjenner nokon som var der, er det mykje enklare å hugse på han enn å hugse på dei som var der, sida dei var mykje fleire og han var berre ein. Men, i filmen tykte eg nesten han såg ut som ein "helt" eller iallfall at han vart framstilt som noko litt kult. Det er jo ei litt vanleg vinkling når ein lagar film, men det var likevel utruleg provoserande å sjå.

Eg tenkjer heller ikkje at ein skal prøve å gjere det motsatte av det han vil, for viss ein heile tida høyrer på kva han seier og gjer det motsatte - så høyrer ein jo også på han, berre på ein annan måte. Det beste hadde kanskje vore om folk gjorde akkurat det dei ville, og ga faen i om han likte det eller ikkje.

Det er veldig, veldig forståeleg at du er sur (for å bruke eit mildt ord) no, det trur eg det er kjempemange som er. Tenk berre at film-fyren ikkje forstår alvoret sida han er amerikansk og langt unna - og at han ikkje kan noko for at han sug i å lage film og at skodespelarane ikkje kan noko for at dei mest sannsynleg aldri kjem til å verte store skodespelare (har omtrent aldri sett så dårlege skodespelar"prestasjoner").

Jo, og la oss håpe at nokon faktisk kastar ein mobil i trynet hans heilt på ordentleg, sånn at han kanskje kjenner litt smerte for fyrste gong i sitt liv og endrar syn på livet.

Marie

11.10.2011 kl.21:02

Jeg er veldig enig med Herman! En film kommer nok uansett, men hadde nok sett for meg at det ville ta år før det skjedde. Men dette er en regissør som ønsker oppmerksomhet, han fortjener det ikke! denne filmen ser ut som et ungdomsskoleprosjekt, utrolig dårlig og hjerneskadet. det at skuespillerne tuller det hele bort med å si at det er gøy å late som de blir skutt på sier bare noe om hvor hjerneskada hele greia er. som mange av de andre sier, jeg tror aldri dette kommer til å "gå igjennom" på noen som helst måte. Jeg tror faktisk at en hver oppegående person i hele verden skjønner at dette er alt for tidlig og useriøst!

Men jeg tror også det er viktig at han ikke får for mye oppmerksomhet, dersom vi bare glemmer hele dritten, får han ikke noen "tillhengere". det er som sagt, all PR er god PR, dessværre.

Når det er sagt, må jeg si jeg er imponert over hvordan du klarer å sette ord på dette uten å eksplodere. hadde jeg vært i din situasjon hadde jeg nok ikke klart å få frem et ord. så det skal du ha! stå på Marte!

Lille Bast

11.10.2011 kl.22:20

Huff..... Ble så kvalm, mista helt kontrollen over meg selv da jeg så traileren av filmen, det er ekkelt og gir ingen virkelig virkelighet av det som skjedde. Jeg står samen med deg og støtter deg! Håper virkelig vi får til denne rosemarkeringen, vi skal klare det!!

Mange klemmer fra Lille Bast

Norunn

11.10.2011 kl.23:07

Jeg fikk så vondt i magen da jeg så traileren. Jeg har allerede logget meg inn på min youtube og rapportert den videoen flere ganger, og jeg vil gjøre ALT for å få det stoppet. Min mening om det er at det er ALTFOR tidlig å lage film om det, og ihvertfall at det ikke er Norge som har dokumentar eller lager film FØRST som vet aller mest om denne saken.

Jeg kan ikke si at jeg vet hvordan du har det, fordi det vet jeg ikke. Men jeg vil alltid, på en måte være her for deg. Og alle andre. Jeg vil jo alltid støtte dere gjennom dette, og jeg prøver å ikke snakke om "han", tenke på "han" eller lese navnet "hans".

Du virker som verdens mest fantastiske person, og jeg håper virkelig at det å blogge og å få støttende komentarer hjelper!

Og jeg er så glad for at det blir en til rosemarkering, så flere får vist sin støtte!

Leser du igjennom alle komentarer?

Hjelper det med støttende kommentarer?

Store klemmer fra meg!

Victoria

12.10.2011 kl.12:16

helt enig med deg!

Det er så lite respektløst og ja, har ikke ord!

Christina Lausen

12.10.2011 kl.14:02

Hej Marte.

Jeg kan slet ikke sætte mig ind i hvordan det må være, men jeg er lige så forarget som dig.

Der er endnu ikke gået 3 måneder også skal man lave en "film" om dette. Film er et forkert ord, for den virker bare SÅ forkert. Som du siger, det er som om man gør grin med hele tragedien og hændelsen på Utøya. jeg forstå det ikke, synes det er så respektløst.

VI har desværre ytringsfrihed, så der er nok ikke så meget man kan gøre ved det, men hvis der kommer nok protester fra folk kan det være manden bag vil stoppe projektet! SÅ håber han lytter til dette og at han forstå dette ikke er tiden for en sådan film. Og hvis man skulle lave en film om 4-5år, så skal den være PROFESSIONELT lavet og tro mod det der skete. Den skal hædre alle der døde og den som hjalp.

Kunne du nogensinde acceptere en film længere ude i fremtiden hvis det var? Ellers kan du ikke tænke på det endnu?

Sender al min støtte, kærlighed, positiv energi og lys til dig.

Stort klem

Christin (Danmark)

Anette & Benedikte

13.10.2011 kl.00:52

det er sykt teit at de lager film om 22 juli. kan ikke de tenke ?

tenk på alle de foreldrene og vennene som har misten noen.. stakker de. tenker ikke folk på at han får jo oppnåd det han ville? dette er respektløst spør du meg. jeg kjenner en som var på utøya og hun greide seg, men hun sa at det var et mareritt der ute.det er mange som har store problemer med å leve et vanlig liv. det hjelper ikke lage en film, DET BLIR BARE MYE VÆRRE ..

de som har opplevd dette bør få støtte å kjærlighet.

hvis det kommer ut på film blir det som om at de opplever det om og om igjend..

nina strandby

13.10.2011 kl.12:09

enig med deg.. Er helt forferdelig at det skal bli film om det. Tenker de ikke på de pårørende? I tillegg får idioten som står bak selve hendelsen ALT for mye oppmerksomhet fra før av, han trenger ingen film i tillegg. Kommer det en film, skal jeg ikke se den.

dinavonen

13.10.2011 kl.15:42

SV: Den er fra Cubus :)<3

emma

29.11.2011 kl.17:54

Den traileren var så dårlig at jeg nesten spydde... jeg ble kvalm og utrolig såret!

Skriv en ny kommentar

Marte Smith

Marte Smith

18, Nøtterøy

18 år gammel AUFer fra Nøtterøy. Ble skadet på Utøya 22.juli. På denne bloggen har jeg skrevet min Utøya-historie, jeg skriver om min hverdag og litt om mine meninger. Kontakt: martesmith@live.no

Kategorier

Arkiv

hits